- Het kabinet gaat 6 tot 7 miljard euro extra uittrekken voor klimaatbeleid, meldt De Telegraaf.
- Veel van dat geld gaat naar subsidies om duurzaam gedrag en duurzame oplossingen te stimuleren.
- Maatregelen om de stikstofuitstoot te beperken worden doorgeschoven naar het volgende kabinet.
Het demissionaire kabinet trekt naar verwachting nog eens zeker 6 tot 7 miljard euro extra uit om de uitstoot van CO2 te verminderen. Dat melden ingewijden naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.
Het geld zou vooral worden besteed in de vorm van subsidies, die bijvoorbeeld duurzame energieproductie voor bedrijven stimuleren, de aanschaf van een elektrische auto aan te schaffen of het isoleren van huizen.
De linkse roep om nog een extra kolencentrale te sluiten, vindt volgens De Telegraaf geen gehoor. Het blijft bij de gesprekken om de Rotterdamse centrale te sluiten, ook omdat er anders mogelijk problemen komen met de leveringszekerheid van elektriciteit.
Dat er wat zou gebeuren om de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) te verminderen, was overigens al bekend. Linkse partijen dringen al langer bij het kabinet aan om hier sneller werk van te maken, ook wegens het Urgendavonnis.
Het kabinet moet volgens de uitspraak in de zaak die is aangespannen door milieubeweging Urgenda een kwart minder CO2 uitstoten dan in 1990. Partijen uit zowel oppositie als coalitie hadden staatssecretaris Dilan Yesilgöz opgeroepen al voor de zomer met een plan te komen, maar zij gaf aan meer tijd nodig te hebben.
Lees ook: 5 zinnige suggesties om CO2-uitstoot te beperken
Het geld dat opzij wordt gezet om de uitstoot te verminderen, zal voor een deel gaan naar bestaande subsidies voor zowel bedrijven als particulieren. Plannen om alvast een extra kolencentrale te sluiten, liggen er nog niet.
Op Prinsjesdag zal geen besluit komen over maatregelen om de stikstofuitstoot verder te verminderen. Dit zal aan een komend kabinet zijn, laten bronnen weten. Wel wordt alvast gekeken naar een voorstel voor de langere termijn om meer stikstofruimte te creëren voor woningbouw. Zo'n voorstel zou ook gebruikt kunnen worden door de formerende partijen.
Lauwe reacties van milieuorganisaties
In een reactie laat Urgenda weten zich af te vragen voor welke periode het geld wordt uitgetrokken. "Als dit geld bestemd is voor één jaar, dan is het een leuk bedrag. Maar niet als het bijvoorbeeld bedoeld is voor de komende tien jaar", aldus een woordvoerster. Ook is de organisatie benieuwd waarvoor het geld bestemd is. Investeringen in het duurzaam maken van bedrijven is nodig, maar zet volgens Urgenda op korte termijn weinig zoden aan de dijk. "Inzetten op meer zonne-energie, energiebesparingen of het sluiten van een kolencentrale doen dat wel."
Ook milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) vraagt zich af over hoeveel jaren de beloofde miljarden worden verspreid. Daarnaast wijst voorzitter Johan Vollenbroek erop dat voor de stook van biomassa "circa 10 tot 14 miljard is gealloceerd". Met "de waanzin van houtstook" zou volgens Vollenbroek "primair zo snel als mogelijk gestopt moeten worden".
Ook extra geld naar criminaliteitsbestrijding en Defensie
Er komt ook extra geld voor veiligheid, berichten zowel De Telegraaf als RTL Nieuws. Opsporingsorganisaties zoals de FIOD krijgen er volgens RTL 50 miljoen euro bij, voor extra veiligheid in de wijk wordt 110 miljoen euro extra uitgetrokken en het kabinet steekt 97 miljoen euro extra in de versterking en verbetering van de hele handhavingsketen.
De Tweede Kamer had aangedrongen op meer geld voor het bestrijden van de georganiseerde criminaliteit na de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries.
Het ministerie van Defensie krijgt er op Prinsjesdag structureel 100 miljoen euro extra bij. Het demissionaire kabinet bereikte maandag overeenstemming over de Rijksbegroting van volgend jaar. Van het bedrag zou 60 miljoen bestemd zijn voor munitie en 30 miljoen voor veteranen, melden ingewijden.
Tijdens de formatieonderhandelingen zal opnieuw gesproken worden over de begroting van Defensie. De demissionaire bewindslieden Ank Bijleveld en Barbara Visser hebben steeds gezegd dat het ministerie er zeker 4 miljard structureel bij moet krijgen.